Voor wie?

Voor wie is Systems-Centered Training?

Systems-Centered Training (SCT) is interessant voor iedereen die nieuwsgierig is naar leren en ontwikkelen vanuit systeemgerichte theorie en methoden. Vaak zijn dit coaches, trainers, adviseurs, leidinggevenden, projectmanagers als ook therapeuten, psychologen, psychiaters, artsen, maatschappelijk werkers en docenten. SCT is zowel in werk- als in privéverband toepasbaar.

Wat kan SCT beoefenen je opleveren?

Hoe meer je je bekwaamt in SCT, des te vaardiger je wordt in het opzetten van de systeembril. Door deze bril zie je de ontwikkeling van een persoon, relatie, groep, een team, een organisatie. Je kijkt steeds meer en vaker naar het geheel in plaats van naar de individuen. Je ontdekt in welke fase van ontwikkeling het systeem zich bevindt en wat je in deze fase behulpzaam is. Tegelijkertijd leer je veel over jezelf, want wat in de groep gebeurt, gebeurt ook met jezelf en vice versa.

Voorbeelden van toepasbaarheid van SCT

  • Een leidinggevende die het team begeleidt in het onderscheiden en gebruikmaken van elkaars kwaliteiten, waardoor werksfeer resultaten verbeteren.
  • Een trainer die vaardigheden leert om een groep beter te laten samenwerken.
  • Een coach gebruikt de hier-en-nu-informatie voor de ontwikkeling van het coachings systeem en daarmee ook van de cliënt
  • Partners in een liefdesrelatie -die voorheen regelmatig vastdraaien in een woordenstrijd- leren hun onderlinge verschillen te integreren, waardoor ze meer verbinding ervaren.

Deelnemers aan het woord

Ik zie SCT als een grote ondersteuning voor mijn huwelijk. Als we in een ruzie terechtkomen gaan wij over tot subgroepen. In eerste instantie voel ik weerstand, maar daar zet ik me overheen. Het resultaat: binnen 15 minuten is de ruzie volledig verdampt en stroomt de liefde weer tussen ons, zonder dat een van ons het gevoel heeft het onderspit te hebben moeten delven.”                       
– Olaf van Kooten, voormalig  hoogleraar Wageningen University & Research

“Sinds ik SCT ken, check ik bij mezelf en mijn cliënten vaak of er nog nieuwsgierigheid is. Meestal gaat er dan al meteen een lichtje aan. In mijn gesprekken met echtparen en kleine managementteams gebruik ik het ‘functioneel subgroepen’ veel. Eerst afstemmen op de ander en echt aansluiten, maakt een groot verschil voor wat je vervolgens zelf gaat zeggen. Zelf ervaar ik SCT als een diepe erkenning naar ons menszijn, ik voel me gewoner en steviger sinds ik SCT beoefen.”
– Christianne Baggen, psycholoog, therapeut, teamcoach, bewustzijnstrainer

“We coachen een managementteam dat als één team wil leiddinggeven aan de organisatie. Bij de eerste bijeenkomst werken we met de methode ‘Functioneel subgroepen’ aan het luisterklimaat. Dit roept al snel reacties op. Het team slaakt een zucht van verlichting wanneer we aangeven dat je niet altijd via aansluiten communiceert en dat het vooral handig is wanneer er een stevig verschil van mening is. Twee weken later vertelt de leidinggevende dat er in de vergaderingen opmerkingen wordt gemaakt over door elkaar heen praten en weer naar elkaar luisteren. Het team is in beweging.
– Janneke Maas, organisatie- en teamcoach

“Met de systeembril op heb je het niet over hoe iemand als persoon is, maar over de rol die iemand vervult. Dat vergemakkelijkt het gesprek. Als ik dan kijk naar hoe ik mijn rol oppak en hoe medewerkers hun rol oppakken, dan voorkomen we in persoonlijke interpretaties, aannames en oordelen te verzanden. Het haalt de emotionele angel eruit.”
Hans Hofman, managing director

“In de loop der tijd zijn er veel ‘verboden’ gevoelens zoals haat en verlangen geïntegreerd in mij, waardoor mijn levensenergie vrijer is gekomen. Ik leef daardoor minder vanuit mijn hoofd en ben meer aanwezig. Ook herken ik nu mijn automatische neiging om te gaan redderen, waardoor ik  beter in staat ben om mijn aandacht te richten op de rol die ik op dat moment heb en effectiever wordt in mijn werk. Ook privé zorgt het voor meer ontspanning en gezelligheid met vrienden, familie en partner.”
– Suresh Rutten, interim manager, consultant en coach

NL